Ensimmäinen kasvihuone & sen satoa

Olin aina haaveillut omasta kasvihuoneesta. Pidin niitä aina lapsenakin mystisinä paikkoina, joissa varmasti kasvaisi muumilaakson viidakon tyyppisiä outouksia ja tuoksuisi mitä erikoisempia tuoksuja. En itseasiassa ikinä ollut käynyt pienessä kasvihuoneessa, koska niitä ei meilläpäin maalla ollut kenelläkään. Olin tietysti käynyt äidin kanssa isolla puutarhalla keväisin kukkaostoksilla. Muistan sieltä erityisesti mielestäni ihanan trooppisen ilmaston.

2015-05-02 15.30.34  2015-05-09 11.01.09

Kun T sitten yksi kevätpäivä sanoi, että voisi tehdä meille jämäpuusta kasvihuoneen, niin hypin kirjaimellisesti kattoon innosta!

Koska mitään kokemusta kasvihuoneista ei ollut kummallakaan, päätettiin vaan ihan ”läpällä” kokeilla, mitä tuosta projektista tulisi. Pääasia oli, että se kestäisi edes vuoden tai pari. Vanhat ikkunat saimme Facebookin roskalavalta ja pian koko komeus olikin kasassa 🙂

2015-06-12 11.55.12

Hyvin meidän näköinen siitä tuli.

2015-05-30 13.31.11

Olin jo maaliskuusta alkaen aloittanut taimien kasvatuksen ja kaikki talon tasot olivat täynnä purkkeja. Ihme kyllä kissat jättivät taimet rauhaan. Ehkä juuri komeiden teippivirityksien vuoksi.

2015-06-12 11.53.56Kasvariin oli tarkoitus tehdä perälle pieni hengailunurkkaus tuoleineen, mutta kuten arvasin, sinne ei mahtunut lopulta edes sitä yhtä tuolia. Tässä kuvassa kesä on vasta aluillaan. Ja kuten kaikki tietävät, niin tästä kesästä ei tullut mikään maailman paras intiaanikesä. Eipä olla ainakaan jouduttu huoletimaan liiasta kuumuudesta kasvarissa. Pelkkä tuuletus on riittänyt hyvin eikä jatkuva sadekaan ole (ihme kyllä) pilannut rakenteita. Joihinkin ruukkuihin on vasta nyt elokuussa ilmestynyt pientä hometta. Toivotaan, että pysyy paha kasvusto kurissa.

Tomaatit meillä varmaan eivät tuota satoa. En osaa sanoa syytä. Kukkivat kyllä kovasti ja olen koittanut niitä käsin pölyttä2015-08-02 16.28.12ä, sekä ravistella. Häränsydän– sekä kirsikkatomaatit siellä kasvaa rehottavat, mutta en varmaankaan ole osannut niitä hoitaa oikein. Olen tietysti lukenut ohjeita netistä, mutta reissussa käytyämme nuo puskat olivat oikeen räjähtäneet kasvuun ja latvomiset + mahdolliset varkaiden poistot jäivät tekemättä. Koulun alkua siis odottelen tämänkin vuoksi, jos sieltä ehtisin vielä apuja saamaan!

Mitäs kaikkea meillä tuolla kasvaakaan.. Vielä kun muistaisi! HAH. Avomaankurkkua uskaliaasti laitoin 6 tainta kasvamaan (liian tiheään tietysti), jotka ovat ihme kyllä voineet hyvin ja nyt vasta alkaneet kukkia.

2015-08-02 16.31.19

Jättikurpitsoja (alla) meillä kasvoi kasvarissa n. 8 kpl, joista pari myin pois, sekä loput (paitsi yhden) istutin ulos vasta viime kuussa. Tuo yksi yksilö kasvaa vielä kasvihuoneessa ihan kokeilumielessä. On siinäkin jo yksi kurpitsan alku. Minulla ei ole minkäänlaista hajuakaan, mitä noille pitäisi tehdä. Tarkoitus ei ole mitään yhtä jättimäistä yksilöä kasvattaa, vaan kokeillaan saada mandollisimman monta kurpitsaa. Kaikki ovat jo kukkineet ja kukkivat yhä, sekä monia kurpitsan alkuja löytyy ulkona oleilevista ”pojista”.

2015-08-02 16.32.36

Jostain luin, että kurpitsoja ei kannattaisi kasvattaa lähellä tomaatteja. Lieköhän syynä ollut tautiriski vai mikä, mutta meillä ainakin tuo kasvarissa oleva kurpitsa voi kaikista parhaiten. Ei ole yhtäkään lehteä kellastanut, eivätkä ainakaan vielä tomaatit ole moksiskaan. Yhtäkään kirvaa en ole vielä löytänyt, mutta inhat hämähäkit ovat vallanneet koko rakennuksen. Hyi. Olen saanut hyvin siedätyshoitoa, kun joka puolella vilistää isoja hämähäkkejä. Muutamia kiljahduksia ON saattanut kuulua naapuriinkin. Terveisiä vaan sinne!

Eri2015-08-02 16.32.50tyisen kiinnostava on ollut seurata maissin kasvua. Nyt kyllä harmittaa, etten aloittanut blogia jo keväällä. Maissilapseni ovat nyt jo lähes parimetrisiä. Kasvarin katto on tainnut tulla jo aikoja sitten vastaan. T totesi puolivakavalla naamalla, että pitäisikö irroittaa muovi katosta tuosta kohti. Hmm..

Tilliä, kissanminttua, väriminttua, viherminttua, suklaaminttua, basilikaa, thaibasilikaa, punajuurta, keräsalaattia, parsakaalia, kuukausimansikkaa, mansikkaa, sekä rucolaa on kasvamassa / kasvanut kasvarissa ihan menestyksekkäästi. Varmaan unohdin mainita vielä jotakin.

2015-08-02 16.33.10

Monet ovat kysyneet, onko noiden (tai kasvarin) hoito miten vaativaa. No, voin kyllä näin amatöörinä sanoa että en ole tehnyt muuta kuin kastellut, kastellut ja kastellut. Lähes joka päivä ja ainakin kolme isoa kastelukannullista on mennyt vettä kerralla. Olen käyttänyt pelkästään sadevettä. Tietysti annoin kunnon lannoitukset alkuvaiheessa, sekä nyt keskikesällä (lähinnä kanankakalla) mutta muuten en ole noihin koskenut. Ovi, sekä tuuletusikkuna on ollut auki yötä päivää. En ole juurikaan lämpötiloja seuraillut, mutta alle +30 asteessa se on hyvin pysytellyt.

Olen ihan varma, että tulen nauramaan näille jutuille kunhan olen päässyt puutarhaopinnoissa pidemmälle, mutta noh… Jostakin se tämäkin homma on aloitettava! 🙂

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäinen kasvihuone & sen satoa

 1. Ei mahda haitata jos muutaman kerran kiljahtelet. Muutaman vuoden päästä seuraat jo innolla niiden hämähäkkien touhuja. Minua jäi kiinnostamaan tuo riippukeinun teline. Näytti aika veikeeltä. Mistä se on tehty.

  Tykkää

  1. Näin voi olla! Riippumattotelineen mies teki levyseppähitsaajakoulussa. Ihan metallista se on tehty. Nyt en sen tarkemmin osaa sanoa, mutta tulevassa postauksessa voisin laittaa lisätietoja ja kuvia jahka miäs kotiutuu 🙂

   Tykkää

 2. Ei se haittaa jos muutaman kerran kiljahtaa. Muutaman vuoden kuluttua jo seuraat innolla niiden touhuja. Ne on muuten tosi mielen kiintosia. Kiinnitin homiota riippukeinutelineeseen. Se oli mielenkiintoinen, mistä se on tehty.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s